Verduurzaam je kantoor met deze 3 tips

Als ondernemer heb je vast wel eens iets gelezen of gehoord over duurzaam ondernemen. In Nederland kiezen steeds meer bedrijven ervoor om energie te besparen of om hun bedrijfspand te verduurzamen. De grootste reden hiervoor is natuurlijk om een handje te helpen aan een beter milieu. Men doet het ook massaal omdat het volgens de Wet Milieubeheer nodig is om energiebesparende maatregelen te nemen. Sta jij nog aan de start van dit proces? In dit artikel lees je enkele tips waarmee je je bedrijf binnen no time kunt verduurzamen: van overstappen op groene zakelijke energie tot aan het aanschaffen van refurbished apparatuur in plaats van nieuw.

Ga voor groene zakelijke energie

Een eenvoudig begin voor duurzaam ondernemen is in ieder geval de overstap maken naar groene zakelijke energie. De meeste ondernemers zijn opgegroeid met grijze stroom als de standaard. Dat is ook jarenlang de standaard geweest, dus dat is niet zo gek. Het nadeel van deze vorm van energie is dat het productieproces ervan erg vervuilend is voor het milieu. Er komt bij het produceren van grijze stroom veel CO2 vrij, een schadelijk gas. Kijken we naar hoe groene stroom wordt opgewekt dan zien we dat daar veel minder CO2 bij ontstaast. Daarmee ben je dus een stukje groener en zo ook duurzamer bezig. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar energie zakelijk zzp of naar een passend contract voor grootzakelijke energie – er is voor iedere zakelijke (en particuliere) situatie wel een passend groen energiecontract te vinden. Weet wat je op jaarbasis verbruikt en het vergelijken voor een goede energiedeal kan beginnen!

Stap over op zakelijke zonnepanelen 

Natuurlijk kun je ook nog een stapje verder gaan op het gebied van groene energie. Wist je bijvoorbeeld dat je deze vorm van stroom helemaal zelf op kunt wekken? Dat doe je heel gemakkelijk met behulp van zakelijke zonnepanelen. Steeds meer ondernemers stappen over op zakelijke zonnepanelen. Op basis van je jaarlijkse energieverbruik wordt hierbij gekeken hoeveel panelen je nodig hebt om precies goed uit te komen. Een van de grootste voordelen van het opwekken van je eigen stroom is dat je niet meer afhankelijk bent van wat er gebeurt op de energiemarkt. Wanneer de prijzen daar ineens flink stijgen dan merk je daar zelf helemaal niks van. Daarnaast maak je op een bepaald punt gebruik van gratis energie, omdat groene stroom uit zonnestralen natuurlijk helemaal gratis is. Het duurt enkele jaren voordat je zo’n investering eruit hebt. Vervolgens profiteer je volop van gratis energie die ook nog eens verantwoord is. De ideale combinatie!

Vergeet nieuwe apparatuur – stap over op refurbished

Tot slot is het interessant om verder te kijken dan alleen zakelijke energie. Er zijn namelijk nog veel meer onderdelen waar je duurzaamheid op kunt toepassen binnen je bedrijf. Stap bijvoorbeeld over op refurbished apparatuur in plaats van het aanschaffen van nieuwe laptops, tablets en smartphones. Refurbished apparaten zijn apparaten zoals telefoons die al eens gebruikt zijn, maar die volledig zijn opgelapt en er vaak als nieuw uitzien. Daar betaal je minder voor én je zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwe apparatuur daalt. Nu je toch goed bezig bent, is het ook aan te raden om eens te kijken naar de voordelen van tweedehands kantoormeubilair. Tegenwoordig vind je ontzettend veel (online) speciaalzaken die kwalitatieve kantoormeubels voor een prikkie verkopen. Hierbij geldt hetzelfde als bij refurbished producten: je geeft een bank, een stoel of een bureau een tweede leven, waardoor er uiteindelijk hopelijk minder nieuwe meubels geproduceerd worden. Dat is veel beter voor het milieu en het scheelt je uiteindelijk ook nog eens flink wat geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *