Veranderen van baan: een lastige keuze

Het is maandag en de wekker gaat. Je hebt geen zin om op te staan en weer een volle werkweek door te moeten komen. Je vindt je werk niet meer leuk. Misschien heb je er alles uitgehaald en vind je nergens meer een uitdaging. Het kan ook zijn dat je erachter bent gekomen dat dit niet de richting is die je op wilt gaan. Het is belangrijk dat je hierop inspeelt en opzoek gaat naar iets wat bij je past. Hoe doe je dit? Misschien weet je al heel lang wat je wilt maar durf je het niet aan of denk je dat je hier niet van kan rondkomen. Het is en blijft altijd een lastige keuze.

Praat met anderen

In sommige gevallen hoef je niet een hele grote verandering aan te gaan. Veel mensen vinden veranderingen eng. Om deze reden blijven ze lang hangen op een plek waar ze erg ongelukkig zijn, omdat het onbekende te eng en onzeker aanvoelt. Het is belangrijk dat je in je omgeving praat met mensen die zelf zijn gewisseld van baan of een groot risico hebben genomen. Je komt er al snel achter dat geen een spijt heeft gehad van deze keuze. Vind je het toch nog een te grote stap? Praat dan met je teamleider en probeer samen te kijken of je binnen het bedrijf iets kan vinden wat je kunt doen wat beter bij je past.

Zet voor- en nadelen naast elkaar

Heb je iets gevonden wat je wilt doen maar heb je hier bepaalde certificaten en/of diploma’s voor nodig? Denk bijvoorbeeld aan een coaching opleiding wanneer je als coach aan de slag wilt gaan. Dit kan allemaal en ook zeker op latere leeftijd! Er zijn een tal aan mogelijkheden om een opleiding te volgen. Zet de voor- en nadelen van je huidige baan en gewenste baan naast elkaar en kijk of je in kleine stappen kunt wisselen van baan.