Studiekeuzeadvies, een vorm van studiekeuzebegeleiding

Ben jij van plan binnenkort te gaan studeren maar weet je niet wat je wilt gaan studeren? Dan is het heel belangrijk om dit artikel eens door te lezen want in dit artikel worden er tips gegeven hoe je tot een goede studiekeuze komt.  De kans is groot dat je momenteel met stress, onzekerheden en zorgen loopt. Dat is natuurlijk niet erg want het is lastig een goede studiekeuze te maken als er zoveel mogelijkheden zijn. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om tot één keuze te komen, the sky is the limit. Er zijn ontzettend veel verschillende studies die je kunt doen en daarom is het heel erg belangrijk goed te oriënteren op een studie. Studiekeuzeadvies kan je hierbij helpen. Dit kan je helpen doordat je op een goede manier om kunt gaan met bepaalde twijfels en dergelijke.

Welke verschillende vormen van studiekeuzebegeleiding zijn er?

Er zijn veel verschillende vormen van studiekeuzebegeleiding, het is goed om te weten welke verschillende vormen er zijn. Op die manier kun je kijken welke vorm het beste bij je past. Als je nog niet weet welke vorm bij je past kun je er goed aan doen door de verschillende vormen voor jezelf uit te zoeken. Zorg er daarom voor dat je dit artikel doorleest en de beste tips meeneemt. Grofweg zijn er aan aantal verschillende vormen, daarvan springen er twee bovenuit. Namelijk studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching. Beide vormen van studiekeuzebegeleiding kunnen jou goed helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Maar daarom moet je er voor kiezen welke het beste bij jou past. Maar wat is nou eigenlijk studiekeuzeadvies? Waar kun je studiekeuzeadvies voorgebruiken en hoe onderscheidt studiekeuzeadvies zich ten opzichte van studiekeuzecoaching. Je kunt grofweg het onderscheidt maken door te kijken naar de benamingen.

Het onderscheidt tussen studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching

Bij studiekeuzeadvies wordt er écht een advies gegeven en bij studiekeuzecoaching wordt er gecoacht, dat is met name het grote verschil. Het is aan jou wat het beste bij je past. Daarvoor zul je goed moeten kijken waar jouw voorkeur naar uitgaat. Maak je bijvoorbeeld liever een test waarna je een adviesgesprek krijgt of wordt je liever gecoacht. Maar wat is coachen dan? Coachen gaat ver het bewust worden van bepaalde zaken, vervolgens zorg je ervoor dat je samen met je coach doelen maakt om deze dingen op te lossen of aan te pakken. Zo dus ook met studiekeuzeadvies of studiekeuzecoaching. Er zitten aan beide vormen van studiekeuzebegeleiding voor en nadelen, het is voor jou belangrijk te weten wanneer jij profijt hebt van de meeste voordelen en de minste nadelen. Zorg er daarom voor dat je een goede keuze maakt. Moeite met reflecteren? Kies dan bijvoorbeeld studiekeuzeadvies.

Wat is studiekeuzeadvies?

Studiekeuzeadvies bestaat al ontzettend lang en kun je zien als de oudste vorm van studiekeuzebegeleiding. Het is gebaseerd op het matchingsperspectief, een woord die je bijvoorbeeld veel hoort uit de HR wereld. Het is in het bedrijfsleven bijvoorbeeld belangrijk om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Ofwel, zorg ervoor dat je iemand zijn talenten en waarden goed inzet en dat iemand daardoor het beste kan presteren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een talenten of waarden test te maken waardoor iemand inzicht in zichzelf krijgt. Dit kun je dus ook doen met studiekeuzeadvies waarbij iemand goed kan weten welke studie bij zichzelf past. Vaak wordt er bij studiekeuzeadvies gebruik gemaakt van een test waarna er een advies volgt van een expert. Dit worden meestal loopbaanadviseurs of studiekeuzeadviseurs genoemd. Het zijn vaak coaches of psychologen die goed advies kunnen geven.

De voor en nadelen van studiekeuzeadvies

Studiekeuzeadvies heeft zowel voor als nadelen waardoor je goed moet opletten wat het belangrijkste voor jou is. Moet je heen snel een studiekeuze maken, heb je bijvoorbeeld nog maar een maand? Dan kan het goed zijn om voor studiekeuzeadvies te kiezen. Bij studiekeuzeadvies maak je namelijk een test of een aantal tests waarna er een uitslag uit komt rollen. Zo kun je bijvoorbeeld een beroepskeuzetest maken waar een aantal mogelijke opties van opleidingen en banen uitkomen. Als er dan iets tussen zit wat bij jou past kun je daar verder over in gesprek gaan. Houd er rekening mee dat dit nou net belangrijk is bij studiekeuzeadvies. Soms wordt dit overgeslagen, ook op middelbare scholen. Testen zijn een moment opname en zijn nooit de ultieme waarheid. Het is vooral belangrijk dat je erachter komt of dit écht bij je past door dit te checken in de praktijk.

De voor en nadelen van studiekeuzecoaching

Studiekeuzeadvies heeft dus als voordeel dat het snel en duidelijk is, het nadeel is dat je de dingen vaak niet checkt in de praktijk en weinig met je persoonlijke ontwikkeling doet. Dat laatste leer je bij studiekeuzecoaching. Studiekeuzecoaching helpt je doelen maken en helpt je deze doelen te bereiken. In eerste instantie gaat de studiekeuzecoach een gesprek met je aan om jouw situatie in kaart te brengen. Wat wil je eigenlijk bereiken en in welk tijdsbestek wil je dit bereiken? Hoe wil je dit aanpakken? Wat verwacht je van mij als coach en met wie heb je al gepraat over de situatie. Zo zie je al dat er een tal van zaken worden meegenomen bij studiekeuzecoaching. Het kan fijn zijn om persoonlijke aandacht te krijgen en om te leren hoe je met de situatie om moet gaan. Dat laatste is essentieel!

Keuzes leren maken

Wat als je een in je studie nieuwe keuzes wilt maken, wat doe je dan? Wil je dan afhankelijk zijn van een test of wil je in staat zijn zelf goede keuzes te maken. Goede keuzes maken leer je bij studiekeuzecoaching, je coach gaat je daarbij helpen. Let er bij studiekeuzecoaching en studiekeuzeadvies wel op dat je iemand vind die goed gediplomeerd is. Vaak is het goed om iemand te vinden die een HR of psychologie achtergrond heeft. Die hebben al veel ervaring en zijn in staat jou goed te helpen. Veel succes met het zoeken van jou studiekeuzebegeleider. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *