Jonge influencers

Steeds vaker zie je op social media dat influencers producten promoten. Je ziet dan #ad staan of #advertising. Maar ook jonge kinderen op Youtube of Instagram promoten producten voor geld. Hoe zit dat precies. Normaal mag je pas vanaf 13 jaar werken. En als je iets ouder bent mag je alleen nog maar bepaalde bijbaantjes doen. Er zijn allemaal strenge regels waar kinderen die een bijbaan willen zich aan moeten houden. Hoe kan het dan dat deze kinderen wel geld verdienen met het promoten van producten? Hoe zit deze markt in elkaar? En waarom zijn mensen tegenstanders van jonge kinderen die producten promoten op social media?

Wie zijn de tegenstanders van jonge influencers?

Sommige mensen zeggen dat het ‘gebruiken’ van kinderen om producten te promoten een species van kinderarbeid is. Andere mensen zeggen weer dat de kinderen het gewoon leuk vinden en het meer een soort hobby is. En dat de kinderen er toevallig ook nog geld mee verdienen is dan mooi meegenomen. Er is in elk geval nog geen specifieke wetgeving voor kinderen tot 14 jaar die geld verdienen met het promoten van producten.  Dit zorgt ervoor dat deze jonge influencers het werk voorlopig nog gewoon kunnen blijven doen. Er zijn zelfs bedrijven die willen het influencer marketing uitbesteden. Ze zoeken dan een influencer die past bij hun bedrijf. En soms is dit dan een kind. Bijvoorbeeld bij een kinderkleding merk.

Wat is de toekomst van jonge influencers?

Dat jonge kinderen nog lang te zien blijven als influencer is wel waarschijnlijk. Ook al zouden een hoop mensen dat anders willen zien. Ze vinden bijvoorbeeld belachelijk dat er geen aparte regels zijn voor online influencers, maar wel voor kinderen die op televisie of voor musicals werken. Daar werkt het namelijk zo dat als kinderen onder de 13 jaar voor de televisie willen werken dat apart moet worden aangevraagd bij de arbeidsinspectie. En als de kinderen dan wel mogen werken dan is dat heel strikt en maar voor een bepaald aantal uur. Wat je er ook van vind… voorlopig blijven jonge influencers naar alle waarschijnlijkheid nog wel even online promotie maken voor producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *