vog aanvragen

Een VOG aanvragen: moet ik me zorgen maken?

Wanneer je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat, dan vragen ze je soms om een VOG aan te vragen. Een VOG aanvragen kan op verschillende manieren. Meestal moet je hiervoor bij je gemeente zijn. Soms kan dit online via de website van de gemeente maar er zijn ook nog steeds plekken waar het VOG aanvragen via een loket op het gemeentehuis moet. Verder zijn er nog online hulpdiensten die jou kunnen ondersteunen bij het aanvragen van een VOG. Hier lees je meer over waarom je de VOG aan moet vragen en wat erop kan staan.

Sollicitatie

Bepaalde sectoren

Wanneer je een nieuwe baan krijgt, willen sommige werkgevers een VOG zien voor je aan de slag mag. Dit geldt voor sectoren waarin gevoeligheid aan de orde is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • mensen die werken met kinderen of andere kwetsbare groepen
  • mensen die werken met belangrijke informatie zoals bij de AIVD
  • mensen die werken met financiële gegevens van individuen zoals een bank
Veiligheid

Wat er op de VOG staat

Als je nog nooit bent opgepakt of aangehouden dan zal er waarschijnlijk niets op je VOG staan. Een VOG staat namelijk voor verklaring omtrent gedrag. Het is dus in feite een bewijs dat je nooit in aanraking bent geweest met justitie. Wanneer je een parkeerboete hebt gekregen dan komt dit misschien wel naar boven in de aanvraag maar men zal het ongetwijfeld niet relevant vinden voor je sollicitatie.