Een milieubewust kantoor

Tegenwoordig hoor je het overal om je heen: wees milieubewust. Het is een benodigdheid om ervoor te zorgen dat ons milieu leefbaar blijft. Het woord zegt het eigenlijk al, wees bewust van het milieu. Maar hoe kan je eigenlijk meewerken aan een schoner milieu op kantoor? In deze blog geef ik een aantal tips om milieubewuster op kantoor te werken.

Gebruik van papier

Op ieder kantoor zijn meerdere printers aanwezig voor afdrukken van documenten. Voor de tijd van clouddiensten en andere digitale innovatie werd er enorm veel gebruik gemaakt van printers. Elk rapport, notities en andere bedrijfsgerelateerde documenten werd op papier afgedrukt. Vandaag de dag wordt er nog steeds in bedrijven enorm veel onnodig papier gebruikt. Ik zeg “onnodig” omdat er nu technologie is die papier kan vervangen. Je kan bijvoorbeeld bij een uitnodiging van een meeting een digitaal document bijvoegen die iedereen kan lezen en kan bewerken voor notities. Hier kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google Docs. Let er dus op dat je documenten zoveel mogelijk digitaliseert zodat er minder papier gebruikt wordt.

Afval scheiden

Om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu is het scheiden van afval belangrijk. Door afval te scheiden kan een afvalinzamelaar bepaalde afvalstromen recyclen zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Op de meeste kantoren wordt nogal wat afval geproduceerd. Denk aan het hiervoor genoemde papier dat gebruikt wordt, maar ook aan plastic verpakkingen van voedsel, lege pennen en stiften, afgeschreven apparatuur en restafval. Op kantoor kun je ook afval scheiden, je kan hiervoor met een partij als GP Groot in gesprek gaan om te zien hoe jij en je collega’s op kantoor een bijdrage kunnen leveren. Je kan bij GP Groot ook een rolcontainer huren, dit helpt al enorm bij het afvoeren van afval. 

Energiegebruik

Naast het verminderen van papiergebruik is het verminderen van energiegebruik ook van essentieel belang bij een milieubewust kantoor. Je kan bijvoorbeeld het gebruik van elektriciteit verlagen door ervoor te zorgen dat na werktijd alle lichten en computers uitstaan. Ook kan je de lampen en computerschermen controleren op gebruik, misschien is er een zuiniger alternatief. Naast lichten en computers zijn er op veel kantoren een airco en/of verwarming aanwezig. Mijn tip is om deze zo min mogelijk te gebruiken, alleen wanneer het nodig is, vergeet ze ook niet uit te zetten na werktijd.

Reizen naar kantoor

Vele medewerkers reizen elke dag met de auto naar het kantoor, de meeste auto’s rijden op fossiele brandstoffen en stoten Co2 uit. Dit is draagt ook bij aan de vervuiling van het milieu. Hoe kun je dit nu verminderen? Mijn tip is: zorg dat je met iemand kan carpoolen, dat scheelt weer 1 of 2 auto’s die de weg op gaan. Daarnaast kun je ook met de fiets of e-bike naar het werk gaan, mits de afstand het toelaat. Als je op de fiets gaat is het ook nog eens gezond en sta je niet in de file, dat is pas lekker aan een schoner milieu werken!